PRAVILNIK O PIŠKOTKIH

 

Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalnikih, tablicah ali mobilnih napravah uporabnikov.

 

Zasebnost uporabnikov je za nas zelo pomembna, zato si prizadevamo, da uporabnikom ponudimo vse informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo na spletnih straneh Razlaga snovi in vzgoja otrok, z namenom, da omogočimo boljše delovanje spletnih strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo.

S pomočjo piškotkov se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.
Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

 

1. O piškotkih in elementih v lokalni shrambi

Piškotki (in drugi podatki shranjeni iz spletnega mesta) niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih napravah shranjenih že veliko podatkov z različnih spletnih strani. Z zakonodajo (ZEKom-1) je prišlo do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

 

2. Kaj so piškotki?

So informacije o aktivnostih uporabnika na spletu, ki jih večina spletnih strani shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik. Uporabnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni. Elementi v lokalni shrambi nimajo časovne omejitve.

 

3. Zakaj so potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove želje, zanimanja in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe:
 1. za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodijo prikaz vsebine glede na pretekle obiske

 2. za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave

 3. na delih spletnih strani, kjer je potrebna prijava, vas ohranijo prijavljene

 4. za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi

 5. za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani

 6. za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

 

Nujno potrebni piškotki:

To so piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočila v komunikacijskem omrežju ne bi bilo mogoče. Ti piškotki omogočajo uporabniku delovanje prijaznih spletnih storitev, boljšo uporabniško izkušnjo in za njih ni potrebno pridobiti soglasja.

sso_jwt (ob prijavi)

sesId

Identifikator seje

sessIdTime

Čas začetka uporabnikove seje

pgNb

Zaporedna številka ogledane strani

tos

Čas na strani

DODATNI PIŠKOTKI ZA VODENJE LASTNE ANALITIKE

Google analitika

 

Različno

Google

Facebook analitika

 

Različno

Facebook

Upscore analitika

 

Različno

Upscore

DotMetricsDeviceId

 

Različno

MOSS/Ipsos

DotmetricsUserId

 

Različno

MOSS/Ipsos

Elementi za analitiko nam omogočajo, da prepoznamo in štejemo število uporabnikov ter zberemo podatke o tem, kako se spletna stran uporablja (npr. katere strani uporabniki najpogosteje odprejo in ali se uporabnikom na nekaterih straneh prikažejo sporočila o napaki). To nam pomaga izboljšati način delovanja naše spletne strani, na primer tako, da olajšamo iskanje tistega, kar iščete.

Več informacij o politiki zasebnosti podjetja lahko najdete na naslednji povezavi: https://script.dotmetrics.net/privacy/privacycenter.html

 
Google Analytics

Naša spletna stran uporablja Google Analytics, ki je storitev spletne analitike, ki jo zagotavlja Google. Google Analytics uporablja piškotke za analiziranje, kako uporabniki spletne strani uporabljajo. Podatke, ki jih piškotek pridobi o vaši uporabi spletnih strani (vključno z vašim naslovom IP) Google posreduje in hrani [na strežnikih v Združenih državah Amerike]. Google te podatke uporablja za ovrednotenje vaše uporabe spletnih strani, posredovanje poročil o aktivnostih na spletnih straneh upraviteljem, in za zagotavljanje drugih storitev, povezanih z aktivnostmi na spletnih strani in uporabo spleta. Google lahko te podatke prenese tudi tretjim osebam, če tako zahteva zakon, ali kadar tretje osebe obdelujejo podatke v imenu Googla. Google vašega naslova IP ne bo povezal z drugimi podatki, ki jih Google hrani.
Podrobne informacije o storitvi Google Analytics in svoji zasebnosti (vključno s tem, kako lahko nadzirate podatke, poslane Googlu) najdete na naslovu https://policies.google.com/privacy/partners.

 
Piškotki za boljše delovanje in napredno oglaševanje:

S piškotki za boljše delovanje uporabnikom omogočamo najhitrejšo ter boljšo uporabniško izkušnjo v različnih brskalnikih. Piškotki za napredne oglaševalske tehnike na posamezni spletni strani, zagotavljajo prikaz oglasov, ki kar se da ustrezajo interesom uporabnika, z njihovo pomočjo lahko anailziramo obisk na spletni strani in pomagajo meriti učinkovitost oglaševalske kampanje. 
Med piškotke za napredno oglaševanje štejemo tudi piškotke, ki jih na naši spletni strani uporabljajo oglaševalske agencije in oglaševalske mreže pri zakupu oglaševalskega prostora, nad katerimi nimamo nadzora. Omenjeni piškotki zagotavljajo prikaz oglasov uporabnikom spletnih strani, ki bi jih lahko zanimali.

PIŠKOTKI ZA BOLJŠE DELOVANJE SPLETNE STRANI

lastScrollPosition

Vertikalni odmik, ki pomaga ob kliku na gumb back

Brez omejitve

mailingPopup

Ne prikaži pop-upa za naročilo na e-pošto

Brez omejitve

slider-remember

Shrani, da je uporabniku že bil prikazan slider

Brez omejitve

 

PIŠKOTKI ZA NAPREDNO OGLAŠEVANJE

 

uid,eid,uic,evt,acdc,udc,zdi

Napredno oglaševanje

Različno

Različni piškotki za prikazovanje in sledenje oglasov (adschoom.com, ads.horyzon-media.com, smartadserver.com, gemius...)

Napredno oglaševanje

Različno

Upoštevajte, da družba uporablja storitve tretjih oseb za seznanitev z vašo uporabo naše spletne strani, da optimizira uporabniško izkušnjo in vam prikaže oglase zunaj naših spletnih strani. Te tretje osebe (ki vključujejo oglaševalska omrežja in ponudnike zunanjih storitev, kot so storitve analiziranja prometa na spletnih straneh) lahko uporabljajo tudi piškotke, nad katerimi nimamo nadzora.

 

Piškotki družbenih omrežij, spletna analitika in piškotki tretjih oseb

Piškotki za družbena omrežja omogočajo deljenje vsebine spletne strani na nekaterih družbenih omrežjih. Vtičniki in orodja tretjih oseb uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani.

Ime

Namen

Čas hrambe

Podjetje

Različni

Statistika ogledov spletne strani

Različno

Facebook

Različni

Statistika ogledov spletne strani

Različno

Youtube

Različni

Statistika ogledov spletne strani

Različno

Twitter

Različni

Statistika ogledov spletne strani

Različno

Instagram

Različni

Priporočeni članki preko orodja partnerskega podjetja

Različno

Outbrain

Različni

Multimedijski elementi partnerskega podjetja

Različno

Infogram

Opomba: članki, objavljeni na naših spletnih straneh, občasno vsebujejo tudi vsebine s tujih strani (angl. embed video). To pomeni, da uporabniku s tehničnega vidika serviramo vsebine tretjih strani (npr. YouTube), ki vključujejo lastne oglasne sisteme in s tem uporabniku namestijo lastne piškotke, ki jih uporabljajo za svoje namene, nad katerimi nimamo nadzora.

Prav tako vam bodo družbena omrežja Facebook, Google+ in Twitter piškotke nameščala glede na to, ali ste v njihovo storitev prijavljeni. Upravljanje njihovih piškotkov je urejeno s pogoji sodelovanja, ki ste jih kot uporabnik teh omrežij sprejeli ob registraciji.

 

4. Nastavitve piškotkov

Vsak uporabnik ima popoln nadzor nad piškotki in se lahko tako sam odloči, ali bo dovolil shranjevanje piškotkov na svoji napravi.

Na spletnih straneh Razlaga snovi in Vzgoja otrok, uporabnikom ponujamo možnost, da se odločijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov. Pri tem opozarjamo, da njihova izključitev lahko privede do morebitnih težav s stranjo, nekatere funkcionalnosti spletne strani so lahko celo onemogočene. V primeru zavrnitve določenih piškotkov (npr. Piškotkov za boljšte delovanje in napredno oglaševanje) bo uporabniku sorazmerno omejen prikaz vsebine in dostop do spletne strani.

 

Da bi zagotovili najboljšo uporabniško izkušnjo in optimalno delovanje naših spletnih strani, uporabnikom priporočamo, da piškotke sprejmejo.

Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani

 

Piškotki za boljše delovanje in napredno oglaševanje

 

Piškotki družbenih omrežij

 

5. Kako upravljati piškotke?

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

 1. Google Chrome

 2. Mozilla Firefox

 3. Internet Explorer 11

 4. Microsoft Edge

 5. Opera (stran v angleškem jeziku)

 6. Safari (stran v angleškem jeziku)

 

Če ste soglasje za piškotke predhodno že dali in se pozneje premislili ter izključili prejemanje piškotkov v svojem brskalniku, bo vaš obisk na spletni strani razumljen kot prvi obisk. V tem primeru boste znova dobili obvestilo o piškotkih.

 

6. Dodatna vprašanja

Vsa nadaljna vprašanja o piškotkih nam lahko sporočite na email adi@vzgoja-otrok.net .

Iniciativa Pedagogi in učitelji

Zavod Atriya

© 2015 - 2020 Iniciativa Pedagogi in učitelji